Koi ziekte Costia

Ziektes - Costia

Costia (ook Ichthyobodo genaamd) is een boonvormige protozoaparasiet die zich voortbeweegt met lange zweep- achtige draden of flagellen.
De parasiet bevindt zich op het lichaam en de kieuwen van de vis en voedt zich met huidcellen. In de vroege stadia van de infectie dringt de Costia de kleine kuiltjes in de huid binnen waar de schubben aan de huid vastzitten.
Nadat de parasieten zich hebben vermenigvuldigd, verspreiden ze zich over het hele lichaam, waaronder ook over de kieuwen. De koi beginnen dan tegen voorwerpen aan te schuren en springen boven het water uit. In een volgend stadium eten de koi niet meer en worden ze passief.
Costia houd het uit bij temperaturen tussen 2 en 29'C; echter hebben recente onderzoeksrapporten aangetoond dat het protozoön zich zelfs op 38'C kan vermenigvuldigen. Net als andere protozoa is Costia met name actief in het vroege voorjaar; ze vermenigvuldigen zich dan terwijl de koi nog moet bijkomen van de winter. Omdat deze parasiet de plaats aantast waar de schubben in de huid vastzitten, is het moeilijk voor de koi om zich van deze parasiet te ontdoen. Het belangrijkste probleem is dat er secundaire infecties van bacteriën en schimmels kunnen optreden als gevolg van de schade.

Medicijnen; O.a. Alparex, Formali,F.M.G.Mix.

Tel: 023 - 55 41 406
Email: koi@koimeer.nl
KoiMeer © 2019

KoiMeer
Noordmeerstraat 15
2131 AD Hoofddorp